DIABETAM ekstrakt u kapsulama. Za prirodnu regulaciju šećera u krvi.
Efekti na transportere glukoze: Cimet može uticati na aktivnost transportera glukoze, posebno GLUT4. Ovi transporteri pomažu da glukoza uđe u ćelije. Pojačavajući aktivnost GLUT4, cimet podstiče uzimanje glukoze u stanicama, smanjujući njenu koncentraciju u krvotoku.Antioksidativna i protuupalna svojstva: Cimet je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale u tijelu. Hronična upala i oksidativni stres mogu doprinijeti inzulinskoj rezistenciji. Smanjenjem ovih faktora, cimet može indirektno poboljšati osjetljivost na inzulin.Sinteza glikogena: Utvrđeno je da cimet povećava sintezu glikogena u jetri. Glikogen je oblik uskladištene glukoze. Cimet pomaže u uklanjanju viška glukoze iz krvotoka nakon obroka, sprečavajući skokove razine šećera u krvi.Sveti bosiljak, ekstrakt (Ocimum tenuiflorum extract) biljka je koju nazivaju “čuvarem zdravlja” zbog izuzetne učinkovitosti u različitim zdravstvenim stanjima i bolestima. Pored ostalog, sadrži eterična ulja koja poboljšavaju funkciju gušterače stimulirajući proizvodnju inzulina. Sveti bosiljak je poznat i kao snažan čistač krvi. Normalizira šećer u krvi, djeluje na masnoće, uključujući i holesterol i trigliceride, faktore povezane s dijabetesom i različitim kardiovaskularnim oboljenjima. Regulacija inzulina: Sveti bosiljak može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi povećavajući lučenje inzulina. Studije sugeriraju da ekstrakti svetog bosiljka mogu stimulirati gušteraču da proizvodi i oslobađa više inzulina, poboljšavajući metabolizam glukoze.Poboljšanje osjetljivosti na inzulin: Sveti bosiljak može poboljšati osjetljivost na inzulin omogućavajući stanicama da efikasnije reagiraju na inzulin. Poboljšana osjetljivost na inzulin znači da stanice mogu efikasnije preuzimati glukozu iz krvotoka pomažući u održavanju normalne razine šećera u krvi.Smanjenje apsorpcije glukoze: Usporavajući apsorpciju ugljikohidrata, Sveti bosiljak može spriječiti brze skokove šećera u krvi nakon jela.Antioksidativna i protuupalna svojstva: Sveti bosiljak sadrži antioksidanse i protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale u tijelu. Hronična upala i oksidativni stres mogu doprinijeti inzulinskoj rezistenciji. Smanjenjem ovih faktora, Sveti bosiljak može poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.Modulirajući enzimi: Ekstrakti Svetog bosiljka mogu utjecati na aktivnost enzima uključenih u metabolizam ugljikohidrata što dovodi do bolje regulacije nivoa šećera u krvi.Smanjenje stresa: Hronični stres može doprinijeti povišenom nivou šećera u krvi. Sveti bosiljak se smatra adaptogenom što znači da pomaže tijelu da se prilagodi stresu. Smanjenjem nivoa stresa, Sveti bosiljak može indirektno doprinijeti boljoj regulaciji šećera u krvi.
Kora cimeta, ekstrakt (Cinnamomum zeylanicum bark extract) ima antiseptičko, antimikrobno i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da cimet sadrži bioaktivna jedinjenja, poput cimetaldehida i cimetne kiseline, koja povećavaju osjetljivost na inzulin, potiču inzulinsku signalizaciju i pomažu stanicama da efikasno iskoriste glukozu. Kora cimeta ima blagotvorni učinak na gastrointestinalni sistem, podstiče zagrijavanje tijela i podstiče cirkulaciju krvi. Ekstrakt cimeta ima antioksidativno djelovanje koje ublažava oksidativni stres kod pretilih ljudi, jedan od važnih faktora u razvoju dijabetesa.Osjetljivost na inzulin: Cimet poboljšava osjetljivost na inzulin, što znači da pomaže stanicama da bolje reagiraju na inzulin. Inzulin je hormon odgovoran za regulaciju nivoa šećera u krvi. Povećavajući osjetljivost na inzulin, cimet olakšava uzimanje glukoze u stanicama, smanjujući razinu šećera u krvi.Inhibicija alfa-glukozidaze: Cimet sadrži spojeve koji inhibiraju aktivnost alfa-glukozidaze, enzima uključenog u probavu ugljikohidrata. Inhibicijom ovog enzima, cimet može usporiti apsorpciju glukoze iz probavnog trakta što dovodi do nižih nivoa šećera u krvi nakon obroka.
Gorka dinja, ekstrakt (Momordica charantia fruit extract) jedinstveno je tropsko voće koje ima i niz zdravstvenih prednosti, posebno u domenu regulacije šećera u krvi. Odličan je izvor antioksidativnih spojeva koji su „prva linija odbrane“ protiv slobodih radikala. Sadrži vitamine B1, B2, B3, C; magnezij, folate, cink, fosfor, mangan i vlakna, a sve to povoljno djeluje na zdravlje i imunitet.Regulacija inzulina: Gorka dinja sadrži spojeve koji oponašaju djelovanje inzulina i tako pomažu stanicama da preumu glukozu iz krvotoka, smanjujući ukupni nivo šećera u krvi. Ova jedinjenja iz Gorke dinje pomažu stanicama da preuzmu glukozu iz krvotoka, smanjujući ukupni nivo šećera u krvi. Inhibicija apsorpcije glukoze: Gorka dinja inhibira apsorpciju glukoze iz crijeva. To znači da manje glukoze ulazi u krvotok nakon obroka, što dovodi do niže razine šećera u krvi nakon obroka.Stimulacija AMPK: Pokazalo se da Gorka dinja aktivira protein kinazu (AMPK), enzim koji igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma stanične energije. Aktivacija AMPK pomaže u povećanju preuzimanja i korištenja glukoze u stanicama.Antioksidativna svojstva: Gorka dinja je bogata antioksidansima koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala u tijelu. Hronična upala i oksidativni stres mogu doprinijeti insulinskoj rezistenciji (stanice ne reaguju efikasno na inzulin) što dovodi do povišenih nivoa šećera u krvi.Regulacija hormona: Gorka dinja također može uticati na lučenje hormona poput „Peptida sličnog Glukagonu-1“ (GLP-1) i leptina, koji su uključeni u regulaciju apetita i metabolizam glukoze.
Diabetam kapsule pomažu prirodnoj regulaciji i održavanju normalnih vrijednosti šećera u krvi. Kao potpuno prirodni dodatak prehrani sadrži: ekstrakt Gorke dinje (Momordica charanthia fruit extract), ekstrakt kore cimeta (Cinnamomum zeylanicum bark extract) i ekstrakt Svetog bosiljka (Ocimum tenuiflorum extract).
Pakovanje: 30 kapsula
Oznake: DIABETAM, KAPSULE, IMUNITET, DIJABETIČARI, ŠEĆER, ZDRAVLJE