Kategorije
media

Zašto je pranje ruku toliko važno?

Dodir je jedan od najčešćih načina interakcije ljudi sa okolinom. Ukoliko bi pokušali da pratite koliko puta ste nešto dotakli, uključujući vaša usta, nos ili oči, vjerovatno bi odustali nakon vrlo kratkog vremena. 

 

U toku jednog sasvim normalnog dana vaše ruke su izložene hiljadama raznih štetnih klica i bakterija. Ispravnim pranjem ruku eliminisat ćete većinu navedenih štetnih klica i bakterija, a samim tim učinit ćete puno za unapređenje svog zdravlja kao i zdravlja vama najbližih osoba.

 

Ispravnim pranjem ruku pomoću sapuna i tekuće vode možete spriječiti povaju bolesti bez obzira da li ste potpuno zdravi ili ste oslabljenog imuniteta. Kada govorimo o tome koje bolesti potencijalno možete izbjeći spisak je jako dug ali možda među najvažnijim koje  možemo navesti su bolesti kao što su upala pluća, diareja, razne vrste sezonskih oboljenja poput gripe isl. Mnoga od ovih stanja mogu čak biti i fatalna za osjetljiviji dio populacije kao što su starije osobe i djeca. Nepravilnim ili nedovoljno čestim pranjem ruku možete biti nosioci klica i prenijeti ih na osobe u svojoj neposrednoj blizi te iste zaraziti iako sami niste zaraženi istim klicama.

 

Koji je najboli način da perete svoje ruke?

Pranje ruku tekućom vodom i antibakterijskim sapunom dokazano je da uništava više klica nego kada ruke perete samo vodom. Antibakterijski sapun nije neophodno koristiti u svakodnevnoj upotrebi ukoliko se radi o domaćinstvu. Obični sapun i tekuća voda bit će sasvim dovoljni da postignete zadovoljavajuće rezultate.

 

Kako bi efikasno oprali svoje ruke potrebno je da se pridžavate nekoliko pravila:

1.     Ruke isperite vodom čija je temperatura ugodna za vaše ruke. Isuviše vruća voda nije se pokazala kao efikasnija u ubijanju klica ibakterija u odnosu na hladnu vodu.

2.     Koristite sapun koji vam najviše odgovara sa naglaskom da je poželjno da svakodnevno koristite tekuće sapune jer na taj način postižete bolje rezultate u održavanju higijene sredine u kojoj perete ruke.

3.     Sapunjajte ruke najmanje pola minute ili duže. Budite sigurni da ste nanijeli sapun na sve dijelova šaka kao i na vaše ručne zglobove. Posebnu pažnju obratite na nanošenje sapuna između prstiju i ispod nokata.

4.     Ispirite i osušite ruke temeljito.

5.     Ukoliko se nalazite na javnom mjestu papirom kojim ste sušili ruke iskoristite da otvorite vrata pri izlasku. Ukoliko ruke niste osušili papirom izbjegavajte dodirivanje kvake na vratima prilikom izlaska iz javnog wc-a.

 

 

Kada je najbolje da perete svoje ruke?

Često pranje ruku bi trebali da uvedete kao svakodnevnu naviku u održavanju lične higijene. Neke od situacija u kojima je najbolje da perete svoje ruke su slijedeće:

·      Prije, u toku i poslije pripremanja bilo koje vrste hrane. Ovo je posebno važno ukoliko pripremate hranu kao što je sirova piletina, jaja, meso ili riba.

·      Prije jela ili pića.

·      Nakon boravka u toaletu bilo da ste kući ili na javnom mjestu.

·      Nakon mijenjanja pelena ili nakon što ste pomogli mališanima da obave nuždu.

·      Prije mijenjanja kontaktnih leća.

·      Nakon što ste ispuhali svoj nos ili nakon što ste kašljali. Ovo je posebno bitno ukoliko ste bolesni!

·      Prije uzimanja lijekova kao što su tablete ili kapi za oči.

·      Prije tretiranja bilo koje vrste povrede kože kao što su opekotine, rane isl.

·      Nakon što ste bili u kontaktu sa osobom koja je bolesna.

·      Nakon posjete doktoru ili bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi.

·      Nakon što nahranite svog ljubimca ili bilo koje druge vrste kontakta, a posebno ukoliko ljubimce hranite sirovom hranom.


Lična higijena za doktore i zdravstvene radnike se podrazumijeva i jasno je propisana na koji način treba da bude sprovedenai i zbog toga nije predmet ovog članka.

 


 *6 jednostavnih savjeta kako da pravilno perete rukeKada i kako koristiti dezinficijense za ruke?

Dezinficijense za ruke možete pronaći u raznim oblicima kao što su vlažne maramice i razne vrste gelova isl. Vrlo su korisni prilikom putovanja ili u situacijama kada vam sapun i tekuća voda nisu dostupni u svakom trenutku.

 

Dezinficijense nije preporučljivo koristiti na dnevnoj bazi umjesto pranja ruku sapunom i tekućom vodom. Ukoliko prečesto koristite dezinficijense možete uništiti i sve korisne bakterije koje se nalaze na vašim rukama i koži. Tako je, nisu sve bakterije štetne za vaš organizam.

 

Ukoliko koristite dezinficijense za ruke obratite pažnju na slijedeće:

·      Koristite deinficijense na bazi alkohola. Bitno je da provjerite sastav i da koristite dezinficijense koji sadrže barem 60% alkohola.

·      Koristite preporučenu količinu dezinficijensa koja je naglašena na svakoj ambalaži. Pravilo korištenja je isto kao i kod nanošenja sapuna gdje je bitno da dezinficijens dođe do svih dijelova ruku, zgolobova, između prstiju i ispod nokata.

·      Uvijek je korisno da imate neku vrstu dezinficijensa uz sebe iz razloga što je moguće da se svakodnevno nađete u situaciji u kojoj imate potrebu i da ga iskoristite. Bitno je naglasiti da to treba da bude samo u određenim situacijama i da nije moguće na taj način zamijeniti redovno pranje ruku sapunom i vodom.

 

 

Kao i u svemu nemojte pretjerivati jer prečesto pranje ruku, kod nekih osoba, može biti i znak određenih psihičkih pormećaja povezanih sa anksioznošću ili opsesivno konpulsivnim poremećajima.

 

Kako navići djecu da redovno peru ruke?

Bez obzira da li ste prosvjetni radnik, osoba koja često radi sa djecom ili roditelj sigurno znate da djecu nije lako nagovoriti da redovno i temeljito peru ruke. Zato vam dajemo nekoliko savjeta kako možete pokušati da ih zainteresujete za ovu aktivnost:

·       Pustite neku od njihovih omiljenih pjesama pa uz ples i pjevanje animirajte svoje mališane na pranje ruku. Ukoliko je pjesma kratka ponovite je više puta, možda sa nekim različitim stranim naglascima ili tonalitetom.

·       Izmislite pjesmicu za pranje ruku koja će u sebi sadržavati poruku zašto je pranje ruku važno, a koju djeca mogu lako razumjeti. Možda posebno da naglasite situacija kao što su pranje ruku nakon korištenja toaleta ili prije obroka.

·       Budite sigurni da je mališanima udobno dok peru ruke. Obezbjedite nešto na što se mogu popeti kako bi dohvaliti umivaonik ili visinu umivaonika prilagodite njima.

·       Sapun naspite u neke boce koje su šarenih ili različitih boja za različito doba dana ili situacije.

·       Pokušajte od pranja ruku napraviti interesantnu igru koju će sami moći ponoviti više puta.