Kategorije
media

Većina virusa prenosi se bliskim kontaktom sa drugim osobama, a posebno se ističu slijedeće česte situacije:

  • Boravak u istoj prostoriji sa ukućanima ili kolegama na poslu.
  • Dijeljenje određenog predmeta sa drugim osobama
  • Izloženost kontaktu prilikom davanja pomoći drugoj osobi
  • Kontakt sa osobama na javnim mjestima

 

Mjere koje možemo preduzeti kako bi se zaštitili od virusa su slijedeće:

 

Svakako jedan od najboljih načina zaštite od virusa jeste vakcinacija. Međutim postoji nekoliko načina kako se možemo zaštiti, a koji zavise direktno od nas:

  1. Uvijek se trudite da su vam ruke čiste (pročitajte kako pravilno prati ruke).
  2. Uvijek obratite pažnju na osobu koja kašlje ili kiše u vašoj blizini i pokušajte zadržati sigurnu razdaljinu. Takođe nošenje zaštite maske može spriječiti kontakt sa virusima.
  3. Izbjegavajte dodirivanje svog nosa, očiju ili usta iz razloga što su ovo najosjetljivije tačke za ulazak virusa u vaš organizam.
  4. Pokušajte izbjegavati osobe koje pokazuju simptome zaraze virusima, nemojte dodirivati predmete koje su oni prethodno dodirivali kao što su njihovi privatni predmeti ili javni predmeti sa kojim su mogli doći u dodir.
  5. Često i temeljito čistite predmete u svojoj okolini. Neke od najvažniji predmeta koje je potrebno čistiti su ravne površine kao što su pultevi, stolovi ili druge površine koje često dodirujete svojim rukama. Vrlo bitno je obratiti posebnu pažnju na čistoću umivaonika i drugih površina u kupatilu.
  6. Prilikom čišćenja koristite vodu i sapun kao i deterdžente ili druga sredstva za čišćenje površina i tijela. Takođe poželjno je da koristite sredstva za dezinfekciju radnih površina i predmeta sa kojima često dolazite u kontakt.

 


*Zaštita od odgovornosti: Informacije na ovoj web stranici nisu zamjena za doktorski pregled ili savjet zdravstvenog radnika.

Komentari: 0

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena*